Spread the love

Ιταλικό γλυκό, που θυμίζει τσουρέκι με φρούτα, όχι όμως πολύ γλυκό. Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει το κόπο!
 Υλικά

Για το προζύμι

200 γρ.φρέσκια μαγιά
240 ml  ζεστό γάλα
140 γρ. για κάθε χρήση αλεύρι

Για το μείγμα φρούτων

1 φλιτζάνι χρυσές σταφίδες
1 φλιτζάνι γλασαρισμένα μείγμα φρούτων (ή ένα μείγμα αποξηραμένων φρούτων, αν προτιμάτε)
(1 / 2 φλιτζάνι) μπράντυ, το ρούμι ή το ουίσκι (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας. Μπέρμπον
2 κουταλάκια του γλυκού πορτοκαλιού ή λεμονιού εκχύλισμα
Μία βανίλια
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι,

Για τη ζύμη

385 γρ.για κάθε χρήση αλεύρι
70 γρ.  κρυσταλλική ζάχαρη
1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά στιγμιαία μαγιά
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 έως 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
115 γρ.  μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι καθαρισμένα αμύγδαλα κομμένα

Εκτέλεση
Από τη προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε το προζύμι μας. Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 4 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φυσαλίδες. Μετά το βάζουμε στο ψυγείο μας για να μείνει όλο το βράδυ. Από τη προηγούμενη ετοιμάζουμε και τα φρούτα μας. Βάζουμε τα υλικά για το μείγμα φρούτων σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για όλο το βράδυ, σκεπασμένα.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μια ώρα πριν το δουλέψουμε. Στο μίξερ βάζουμε τους ζυμωτήρες και προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά  τη ζάχαρη με το αλάτι και τα ανακατεύουμε, βάζοντας σιγά σιγά τα αυγά και μετά το νερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι). Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο. Μετά βάζουμε τα φρούτα (εάν έχουν ζουμιά τα στραγγίζουμε) και τα αμύγδαλα. και το ανακατεύουμε λίγο. Η ζύμη θα πρέπει λίγο να «κολλάει». Σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε φόρμες. Παίρνουμε βαθιές φόρμες,, με μικρή διάμετρο. Εάν δεν είναι πολύ βαθιά βάζουμε λαδόκολλα  γύρω γύρω, γιατί φουσκώνει πολύ στο ψήσιμο. Γεμίζουμε τη φόρμα λίγο πιο κάτω από τη μέση. Στο εμπόριο υπάρχουν και χάρτινες φόρμες μιας χρήσης για panettone. Τα αφήνουμε άλλες δύο ώρες για να φουσκώσουν. Η ζύμη φουσκώνει και φτάνει ως επάνω. Με ένα πινέλο αλείβουμε με αυγό τα πανετόνε μας και τα βάζουμε στη τελευταία σχάρα του φούρνου μας. Προθερμασμένος φούρνος στους 160º βαθμούς. Ψήνουμε για 1ώρα & 30′ περίπου, εάν αυτό το μείγμα το μοιράσετε σε δύο φόρμες. Αν το μοιράσετε σε μικρότερες ίσως να χρειαστεί λιγότερο χρόνο. Αν δούμε ότι η κορυφή σκουραίνει πολύ στο ψήσιμο καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο. Όταν ψηθούν τα βγάζετε από τη φόρμα και τα αφήνετε να κρυώσουν επάνω σε μία σχάρα. Μπορείτε να το σερβίρετε πασπαλισμένο με άχνη ή με γλάσο σοκολάτας. Σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διατηρηθεί για 2 εβδομάδες.,στη κατάψυξη τυλιγμένο σε μεμβράνη για 3 μήνες.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.9/10 (16 votes cast)
Panettone - Πανετόνε, 5.9 out of 10 based on 16 ratings