Spread the love

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι δυνατό
  • 200 γραμ μαγιά νωπή
  • 1 κούπα νερό χλιαρό
  • 3 1\2 κούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μαχλεπι αλεσμένο
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • 1 κουταλάκι μαστίχα
  • 2 κουταλιές σπορέλαιο
  • 10 αυγά
  • 1 κούπα γάλα καυτό
  • 1 1\4 της κούπας βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Για να κάνετε αφράτα επιτυχημένα τσουρέκια υπάρχουν δύο μυστικά. 1)Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και 2) να μην τα παραζυμώσετε.

Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να πετύχετε πηχτό χυλό.

Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο και ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.

Προσθέστε τα αυγά και και δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών, προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε με τα χέρια να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Ρίξτε το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.

Ύστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με της χούφτες σας λίγο λίγο και ρίχνοντας το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να την ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει το βούτυρο. Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο.

Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια . Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.

Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.

Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1-2 ώρες ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πιέζοντας την ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει.

Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη χωρίστε την και πλάστε μ’ αυτήν χοντρά κορδόνια, πλέξτε τα τρία τρία σε πλεξίδες και αραδιάστε τες σε ταψί φούρνου σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη.

Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες η 6 μέτριες. Σκεπάστε και αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο 30 λεπτά περίπου.

Αλείψτε της επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με αμυγδαλάκι φιλέ.

Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά ανάλογα το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή μην τα παραψήσετε γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα .

Φυλάξτε τα στην κατάψυξη κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (10 votes cast)
Τσουρέκια πασχαλινά, 6.0 out of 10 based on 10 ratings